Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

sobota, 4 lutego 2012

Pączki poduszki


W rekordowo mroźne dni smażone słodkości smakują jeszcze lepiej :)
Dziś zapraszam na pączki poduszki czyli słodka alternatywa dla tradycyjnych pączków.
Przepis pochodzi ze strony Lil' Miss Cakes i w oryginale nazywa się : Bourbon Street Beignets.
Zapraszam!

Składniki:
3/4 szk. wody
1 paczka suchych drożdży ( u mnie11g)
1/2 szk cukru + plus łyżeczka
1/2 łyżeczki soli 
1 duże jajko 
1/2 szk. mleka sojowego( u mnie zwykłe)
4 szk. mąki
2 łyżki margaryny 


Wykonanie:
W misce wymieszać ciepłą wodę, drożdże i łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.
Następnie dodać pozostały cukier, sól, jajko,mleko, tłuszcz i połowę mąki i wymieszać do połączenia się składników.
Dodać pozostałą mąkę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę , przełożyć ją do naoliwionej miski i zakryć szczelnie folią spożywczą.
Odstawić ciasto do wyrastania na 3-4 godziny w ciepłe miejsce lub całą noc w lodówce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać głęboki tłuszcz  do temperatury 180 st C.
Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkować placek o grubości około 1-1,5cm
Wyrównać boki nożem tak aby otrzymać duży prostokąt, który następnie ponacinać na małe prostokąty o wymiarach około 6cmx6cm.
Smażyć z obu stron bezpośrednio po nacięciu.
Dzięki temu ,że nie są odstawione do ponownego wyrastania , pączki mają "inną"  niż tradycyjne zwartą konsystencję.
Po usmażeniu pączki lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. śliczne ;]
    świetna alternatywa dla kuleczek ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe , bardzo ciekawy przepis , kurcze może w tym roku takie zrobię na Tłusty Czwartek:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta drożdżowe to świetny kulinarny, smaczny wynalazek :). Pączki kuszą wyglądem i założę się także, że nieziemsko smakują :). Poproszę jeden pączek ? :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne! O takich jeszcze nie słyszałam.Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fantastycznie! Idealne na Tłusty Czwartek, a ich kształt zadziwi każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajne, wyglądają bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super propozycja i alternatywa dla tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w tym roku nie mam ochoty na nic smażonego, ale może się wreszcie przemogę i coś zrobię ;) Twoje poduszeczki są urocze!

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie wyglądają takie kanciaste ;) je się smaży normalnie na głębokim oleju, jak inne pączki? bo nie wspominasz o żadnym tłuszczu poza margaryną do ciasta.
    naczytałam się ostatnio, że smażenie na głębokim tłuszczu wcale nie jest takie złe, o ile się smaży na dobrym oleju np. rzepakowym, więc w tym roku będę mieć tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzeczywiście nie wspomniałam nic o tym jak się smaży !
    Wygląda to identycznie jak przy pączkach.
    Ja osobiście smażę na oleju i smalcu , pół na pół (smalec wcale nie jest taki zły)
    Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

    OdpowiedzUsuń