Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 23 lutego 2012

Chleb żytni ze śliwkami


Dawno nie podawałam przepisu na chleb.
Przyznam ,że chleb robię przynajmniej dwa razy w tygodniu ale z reguły trzymam się przepisu "bazy" do którego eksperymentalnie coś dodaję.
Czasami jednak w przypływie wolnego czasu lubię też korzystać z przepisów innych blogerek.
Przepis na chleb , który dzisiaj podaję zasięgnęłam z Pracowni Wypieków.
Byłam zachwycona aromatem :)

Składniki:
100 g (1/2 szk.)aktywnego zakwasu żytniego(dokarmionego 24h wcześniej)
350 g (1.5 szk.) wody
20 g świeżych drożdży
350 g (2 i 1/4 szk.) mąki żytniej jasnej,chlebowej ( typ 720)
130 g (3/4 szk.) mąki pszennej chlebowej (typ 750)
20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego (dałam rzymski)
1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
1/4 łyżeczki zmielonego anyżu (pominęłam)
6 suszonych śliwek drobno pokrojonych
10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej
do posypania: otręby żytnie


Wykonanie:
W dużej misce wymieszać wodę,drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól.
Następnie dodać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto.
Maszynowo wyrabiać 8 minut, następnie odstawić na chwilę i ponownie wyrabiać przez 3-5 minut.
Dodać śliwki, wymieszać.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 - 2,5 godziny.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Formę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto do formy, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania aż ciasto wypełni całą formę. Powinno to zająć ok. 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 szklanki kostek lodu.
Wstawić wyrośnięty chleb i piec 10 minut. 
Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut.
Po tym czasie należy wyjąć chleb z formy i postukać o spód.
Jeżeli chleb wydaje pusty dźwięk to znaczy ,że jest upieczony.
W przeciwnym razie należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.
Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty.
Upieczony chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie jak musi cudnie smakować..
    pozdrawiam cieplutko,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aromat na pewno jest niesamowity. Przepyszny chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bajecznie. a te śliwki? musi być wyborny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny! Uwielbiam taki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń