Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 5 stycznia 2012

Muffinki jagodowe z orzechami i cynamonem


Z serii coś szybkiego i coś prostego ...
Typowo amerykańskie , ponownie z mojej ulubionej książki "Mad about muffin"
Bardzo łatwe w wykonaniu  , smakują nieziemsko :)
Zapraszam !


Składniki:
6 łyżek miękkiego masła
2/3 szk . cukru 
2 jajka
odrobina aromatu waniliowego ( u mnie miąższ z małej wanilii)
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody
2 szk. mąki pszennej typ 500
1/2 szk. mleka
2 szk. świezych lub mrożonych jagód

* szklanka 250ml

Posypka orzechowo - cynamonowa:
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru 
1/4 łyżeczki cynamonu ( umnie cała łyżeczka)
1/2 szk. siekanych orzechów włoskich


Wykonanie:
W misce utrzeć masło z cukrem .
Wbić jajka i ponownie utrzeć.
Dodac wanilię , sodę , proszek do pieczenia ,sól, połowę mąki i mleka.
Wymieszać a następnie dodać resztę mąki i mleka.
Po połączeniu się składników dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Do formy na muffinki powkładać papilotki i wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości.
Połączyć wszystkie składniki posypki ( u mnie miało to konsystencję pasty)
Nałożyć po czubatej łyżeczce na każej muffince.
Piec w 180 st około 25- 30min.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Z jagodami... jak ja tęsknię za jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam i zjadam ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bosko, a jak z cynamonem to juz mi smakują!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbam muffinki za ich prostotę :) wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń