Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 24 listopada 2011

Szarlotka migdałowa


Szarlotka jest nadzwyczajnie pyszna ...i to wystarczy na zareklamowanie tego przepisu :)
Przepis zasięgnęłam z bloga Słodka Pasja!
Zapraszam i polecam!

Kruche ciasto: 
500 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
200 g jasnobrązowego cukru 
1 cukier wanilinowy 
200 g zimnego masła 
5 żółtek 
3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Masa: 
2 opakowania budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka) 
375 ml tłustego mleka 
125 ml skondensowanego niesłodzonego mleka 
50 g masła 
125 g zmielonych migdałów 
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego 
5 białek 
szczypta soli 
175 g cukru 
1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
150-200 g dżemu morelowego lub galaretki z jabłek

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i brązowym. 
Dodać masło pokrojone w kostkę i zagnieść.
Następnie dodać żółtka i ponownie szybko zagnieść.
Stopniowo dodawać śmietanę, i ugniatać do połączenia się składników (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). 
Ciasto podzielić na połowę. 
Jedną część włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. 
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę, wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką.
Podpiec ok. 10 min w piekarniku i wystudzić.

Ugotować budynie bez cukru na mleku i mleku skondensowanym. 
Do ciepłego budyniu dodać 50 g masła, wmieszać migdały i ekstrakt migdałowy. 
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli.
Połączyć z wystudzonym budyniem, wymieszać delikatnie.

Obrane jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z dżemem.
(dałam cały sloik dżemu malinowego  ).
Wyłożyć jabłka na podpieczony, wystudzony spód.
Na jabłkach rozsmarować migdałową masę.
Na wierzch zetrzeć na tarce resztę ciasta z zamrażarki. 
Piec przez ok. 60 min w 180ºC.
Ciasto przed krojeniem całkowicie ostudzić.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Szarlotkę kocham w każdej postaci, a Twoja wygląda na naprawdę smaczną;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna szarlotka! Cudownie i smacznie wygląda.:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń