Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 2 listopada 2011

Paluchy pszenne z otrębami i makiem


Rewelacyjny przepis!
Paluchy smaczne i świeże na drugi dzień (Być może są świeze dłużej ale smaczne pieczywo tyle nie czeka)
Przepis zasięgnęłam z bloga "Twoje Moje"
Polecam!


Składniki:
15g świeżych drożdży 
1/2 łyżeczki cukru 
170 ml maślanki lub kefiru 
420g mąki pszennej 
50g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe) 
1 łyżeczka soli 
2 łyżki maku
100 ml wody
3 łyżki oliwy 
Na wierzch:
mleko 
mak


Wykonanie:
W naczyniu wymieszać drożdże w cukrem i maślanką.
W misce wymieszać mąkę, otręby, sól i mak.
Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę.
Odstawić na 15 minut.
Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto (wyrabiałam mikserem z hakami, ok. 6 minut).
Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-10 części, lekko natłuszczonymi dłońmi uformować kulki, rozpłaszczyć i zwinąć w rulon formując bułeczki.Przed zwinięciem smarowałam każdy palcek rozpuszczonym masłem aby zachował się kształt rulonika po przecięciu .
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.
Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Bułki piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

3 komentarze:

  1. Śliczne te paluchy. Takie pieczywko jest super :) Lubię chrupiące takie i na sucho :)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pieczywo jest najlepsze. Nawet kupowane z piekarni smakuje wyjątkowo - a jak się zrobi swoje to już się zwykle przepadło na dobre ;-)

    OdpowiedzUsuń