Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 10 listopada 2011

Keks na białkach


Napewno nie raz zastanawialiście się co zrobić z nadmiarem białek ?!
Oczywiście rozwiązania są różne , pavlova , bezy , kokosanki itd.
Trafiłam na keks na białkach na stronie Majany i to jest moja kolejna alternatywa na białka.
Miałam obawy ,że wyjdzie "gąbczasty" ale jak się poźniej okazało jest to jeden z lepszych przepisów na keks jaki wypróbowałam.
Śmiało mogę polecić do wypróbowania :)
Zapraszam!

Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
bakalie- około 1,5 szklanki
ewentualnie aromat do ciast


Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z solą.
Następnie dodać cukier i jeszcze przez chwilę ubijać.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia .
Dodawać na przemian z margaryną do ubitej z cukrem piany.
Delikatnie wymieszać całość.
Na koniec dodac oprószone w mące bakalie.
Piec około 45 min w temp. 170-180szt C.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ale super wyglada, taki kolorowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cudownie ,że go zrobiłaś:) .Pięknie Ci się upiekł . Bardzo się cieszę,ze Ci smakował.:))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ wyrośnięty!
    i takie kolorowe akcenciki... uroczy!



    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, chyba pora się na niego skusić :)

    OdpowiedzUsuń