Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 17 listopada 2011

Ciasto z dżemem


Coś prostego i szybkiego przed świątecznym szaleństwem.
Przepis zaczerpnęłam z forum kulinarnego ale niestety nie posiadam żródła.
Ciasto bardzo delikatne i puszyste ,łatwe wykonaniu.
Polecam!


Składniki :
125g margaryny
2 jajka
3/4 szk. cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki dżemu 
2 szk. mąki (szk. 250ml)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko - conajmniej 1/2 szklanki

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać kolejno jajka.
Do gładkiej masy dodać dżem i kakao.
Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać mleko (u mnie było równo 1/2 szklanki ale jeżeli ciasto jest zbyt gęste to trzeba dodać więcej)
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.
Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec przez około 30-40 min .
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Cudne to ciasto ! nigdy nie robiłam takiego, a bardzo mi się podoba. Chyba skorzystam z przepisu :)
    pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma wpisanej ilości cukru...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest 3/4 szklanki cukru ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuuuuurwa nie upiekło się, jakaś buka wypływa z ciasta !!

    OdpowiedzUsuń