Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

sobota, 19 listopada 2011

Bułeczki mocno kokosowe


W chłodne jesienno-zimowe weekendy najlepiej smakuje drożdżówka z ciepłym mlekiem :)
Coś dla miłośników smaków kokosowych (czyli dla mnie na pewno)
Nadzienie intensywnie kokosowe było tak smaczne ,że mogło zniknąć zanim pozawijałam bułeczki.
Przepis godny polecenia ze strony Moje Pasje :)
Zapraszam!

Skadniki:

600 g mąki pszennej( u mnie typ 500)
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
2 jajka
100 g roztopionego masła
60 g cukru
1/4 łyżeczki soli
Ponadto: 
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
wiórki kokosowe do posypania
Nadzienie kokosowe:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 żółtka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Mleko dokadnie połączyć z żółtkami i mąką ziemniaczaną. 
Chwilę pogotować do zgęstnienia cały czas mieszając (uwaga- przypala się!).
Dodać wiórki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Mąke wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży zrobić najpierw zaczyn).
Dodać pozostałe składniki cały czas wyrabiając, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz.
Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elestyczne.
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić na conajmniej 90 minut do podwojenia swojej objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części.
Z każdej zrobić placuszek i rozwałkować go.
Nałożyć 1 łyżkę nadzienia, rozsmarować (zostawiając odrobinę odstępu od brzegów) i zwinąć jak naleśnik w rulonik.
Następnie ostrym nożem naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięty koniec z jednej ze stron.
Zwinąć przecięte ramiona ciasta ze sobą naprzemiennie.
Końce skleić formując przeplatany obwarzanek. 
Ułożyć  na natłuszczonej blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.
Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami. 
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20-25 min do złotego koloru.
Smacznego!

Brak komentarzy: