Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 13 października 2011

Plecionka z serem i cynamonową gruszką


Ciepła drożdżówka najlepiej smakuje w chłodne wieczory .
Skorzystałam z niezawodnych jak do tej pory przepisów Bajaderki z forum cincin.
Do przepisu podanego przez autorkę dodałam jeszcze gruszkę z odrobiną cynamonu.
Zapraszam !



Ciasto:
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży (użyłam 3dag świeżych)
3 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

Nadzienie:

250g twarożku ( u mnie tradycyjny niemielony twaróg polski)
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki (pominęłam)
1 jajko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilli 

5 obranych i wydrążonych gruszek obgotowanych w wodzie z odrobiną cukru.
Cynamon


Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie , dodać odrobinę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać wszystkie składniki plus wyrośnięty rozczyn i wyrobic gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować masę twarogową, mieszając wszystkie składniki .

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30cm.
Połowę masy serowej ułożyć po środku - wzdłuż ciasta w formie wałka.
Na ser ułożyć połówki gruszek i posypać je cynamonem.
Boki ciasta naciąć na lekko ukośne paski o szerokości 2 cm.
Paski zakładać na masę serową naprzemiennie, przeplatając je i tworząc warkocz.
Gotową plecionkę przełożyć na formę wyłożoną pergaminem , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp. 180 st C przez około 35-40 min aż drożdżówka się zarumieni.
Smacznego!





2 komentarze: