Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 19 października 2011

Muffinki cynamonowe z orzechami włoskimi


Przepis na te muffinki pochodzi z amerykańskiej książki "Mad about Muffins" autorstwa Dot Vartan.
Książkę posiadam od dawna lecz dopiero wczoraj skorzystałam z przepisu w niej zawartego.
Szkoda ,że tak późno bo pierwszy przepis okazał się rewelacyjny.
Muffinki wyszły lekkie i puszyste z niesamowitym aromatem cynamonu...i chrupiącymi orzeszkami na wierzchu :-)
Przepis wart wypróbowania!


Składniki na 12 sztuk:
135 g masła lub margaryny
3/4 szk.cukru
odrobina aromatu waniliowego
2 jajka
1 i 3/4 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody 
szczypta soli
1 szk. kwaśnej śmietany

Posypka:
1/2 szk posiekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki cynamonu
1/3 szk. cukru 

Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem , dodać jajka i aromat waniliowy.
W drugiej misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia,sól i sodę.
Dodać mieszankę mączną i śmietanę do utartej z cukrem i jajkami margaryny.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Jeżeli jest zbyt gęste to dodać odrobinę mleka.
W tym czasie włączyc piekarnik i ustawić temperaturę na 180 st C.
Składniki posypki wymieszac razem.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami .
Do każdej nakładać po łyżce ciasta , następnie posypać to odrobiną mieszanki z orzechami i znowy łyżka ciasta. 
Każdą muffinkę zakończyć posypką orzechowo cynamonową.
Piec około 15-20 min.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. ja muffinka i to taka bym nie pogardziła , bardzo pyszne z wyglądu

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj i ja bym taką muffinę wsunęla. Śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. ten cynamon i orzeszki to mi się tak pysznie jesiennie kojarzą.

    OdpowiedzUsuń