Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

poniedziałek, 10 października 2011

Marynowane gruszki do mięs


Kiedyś obiecałam podzielić się przepisem na gruszki do mięs.
Jest to najlepsza chwila bo akurat mamy sezon gruszkowy.
Gruszki z tego przepisu robię juz od wielu lat więc są sprawdzone.
Polecam wszystkim , którzy lubią mięso z dodatkiem owoców gdyż marynowane gruszki świetnie się sprawdzają jako dodatek.

Składniki:
1 kg gruszek
1 szk octu 10%
25 dag cukru
sok z 1 cytryny
5 goździków
cynamon( najlepiej kora około 4-5 szt)

Wykonanie:
Gruszki obrać, przepołowić i wydrążyć gniazdo nasienne.
Skropić sokiem z cytryny.
Szklankę wody zagotować  z cukrem ,goździkami i cynamonem.
Gruszki wrzucić do wrzącego syropu.
Gotować na wolnym ogniu aż będą szkliste.
Lubię kiedy gruszki po zamarynowaniu są lekko twardawe więc nie gotouję zbyt długo.
U mnie trwa to około 8-10 min.
Należy również pamiętać aby do marynowania wybierać tylko twarde owoce(jeżeli chcemy uniknąć "kapci" w zalewie)
Gruszki wyjąć z syropu i powkładać do wyparzonych słoików.
Do syropu dodać ocet i 3/4 szk wody , zagotować.
Marynatą zalać gruszki w słoikach wkładając do każdego po jednej korze cynamonu i goździku z zalewy.
Słoiki zamknąć czystą i suchą nakrętką i postawić do góry dnem.
Po całkowitym wystygnięciu wynieść w chłodne miejsce.

2 komentarze: