Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 27 października 2011

Kardamonowe muffinki z gruszką


To już drugi wypróbowany przepis z książki " Mad about muffins"
Kolejny strzał w dziesiątkę :)

Zapraszam !

Składniki na 12 sztuk:
1 mały słoik (lub puszka) gruszek w zalewie
2 szklanki (250ml) mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szk cukru
1 jajko 
100 g miękkiego masła
1/2 szk zalewy gruszkowej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Gruszki wyjąć z zalewy , odsączyć i pokroić w niewielką kostkę.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W drugiej misce  utrzęć miękkie masło z jajkiem, dodać zalewę gruszkową i kardamon.
Dodać to do mieszanki mącznej.
Wymieszać do połączenia się składników i na koniec dodać pokrojone gruszki.
Wymieszać i nakładać porcjami do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami.
Piec około 25 min ,aż się zarumienią.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Cudownie wyglądają i piękne zdjęcie im zrobiłaś :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń