Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 28 sierpnia 2011

Zebra z wiśniami


"Podrasowana" wersja tradycyjnej zebry !
Wiśnie w syropie napewno już są gotowe więc można śmiało wypróbować.
Ciasto dzięki dodatkowi wiśni jest bardziej wilgotne i aromatyczne!
Zapraszam na niedzielny kawałek domowego ciasta!

Składniki:
3 niepełne szklanki mąki krupczatki
1 szk. oleju
1 szk. oranżady
1 niepełna szklanka cukru
kilka kropli aromatu waniliowego
500g wiśni z kompotu
5 jajek
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wiśnie odsączyć z syropu.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Trzy łyżki mąki odłożyć, resztę dodać do masy jajecznej wraz z proszkiem do pieczenia , oranżadą ,olejem i aromatem.
Zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Do jednej dodać odłożoną makę a do drugiej kakao.
Na środek natłuszczonej i wysypanej bułką tartą torownicy wylewać na przemian po 2 łyżki ciasta ciemnego i jasnego.
Na wierzchu ułożyć wiśnie.
Piec około 45-55 min w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Bardzo sprytnie udoskonalony przepis! pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie! Wspaniała alternatywa dla oklepanego ciasta :) Gratuluję pomysłowości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna z tymi wiśniami! Podoba mi się. Na pewno dzięki nim nie jest za sucha. Super!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu bardzo fajny pomysł. Prosta rzecz, a dzięki niej najzwyklejsze ciasto wygląda niezwykle :) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  5. podrasowana, i to jak!
    naprawdę, robi wrażenie niesłychane ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak przeczytałam o "podrasowanej" Zebrze to mnie od razu przyszła do głowy "zebra po tuningu", przepraszam :D
    Mogę napisać na usprawiedliwienie, że ślinotok na widok tej stuningowanej Zebry to miałam konkretny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Więc to jest zebra po tuningu ;-)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zebra z wiśniami.. ciekawe połaczenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam to ciacho już dwukrotnie:) Połączenie z wiśniami jest super sprawą:) A efekt wizualny rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się! Dziękuję za komentarz!

    OdpowiedzUsuń