Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 10 lipca 2011

Drożdżówki z budyniem i czerwoną porzeczką

Kiedyś nie przepadałam za czerwoną porzeczką.
Być może dlatego, że nie miałam fajnych pomysłów na jej wykorzystanie.
Teraz wiem ,że każdy owoc można wykorzystać i zrobić z niego przepyszne desery i ciasta.
Poniższy przepis zasięgnęłam z Ilonkowa!
Polecam i zapraszam!


Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek): 
500 g mąki pszennej 
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych 
20 g miodu 
2 jajka 
250 g mleka 
7 g soli 
75 g miękkiego masła

Masa budyniowa: 
1 opak. dużego budyniu 
2 i 1/2 szkl. mleka 
3 łyżki cukru

Ponadto:
dowolna kruszonka
dowolne owoce ,świeże lub mrożone

Wykonanie: 
Mleko, miód i jajko wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. 
Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie ugotować gęsty budyń.
Kiedy ciasto jest juz wyrośnięte formować z niego bułeczki masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. 
Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć do niego budyń a następnie owoce.
Posypać kruszonką.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!

13 komentarzy:

  1. te bułeczki muszą byc pyszne!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu, wyglądają bardzo apetycznie :) Porywam jedną :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne to zdjęcie , mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czerwonych porzeczek mam po uszy, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe drożdżówki są najlepsze...Twoje wyglądają baardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie wyglądają te drożdżówki!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłbym sobie taką drożdżówkę:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Magda..wlasnie upieklam z malinami!!!!!
    WYSMIENITE!!!!;)
    pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń
  9. Domyślam się ,że Ala z FLO?!
    Tak czy inaczej cieszę się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Są wspaniałe, puszyste, wilgotne ....poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiem czy to aktualne, czy ktoś tu zagląda,ale chciałam tylko powiedzieć,że zrobiłam dzisiaj te drożdżówki i są pyszne. Wspaniały przepis na ciasto drożdżowe ! Pychota !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja zaglądam cały czas ;-)
    Dziękuję za komentarz ;-)

    OdpowiedzUsuń