Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

sobota, 16 lipca 2011

Drożdżowa plecionka z serem i czerwoną porzeczką

Drożdżowa plecionka to kolejna propozycja wykorzystania nie docenianych przeze mnie wcześniej owoców jakimi są czerwone porzeczki!
Spodziewałam się ,że będzie dosyć trudna w wykonaniu ale na szczeście się myliłam :-)
Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki !
Zapraszam!



Ciasto:
25g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych) 
1 szkl. ciepłej wody 
1/2 kostki masła 
5 łyżek cukru 
2 jajka 
1/4 łyżeczki soli 
4 i 1/4 - 4 i 1/2 szklanki mąki

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wymieszać z miękkim masłem, cukrem, jajkami  solą i 2 szklankami mąki.
Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Dodać tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiać ręką. 
Następnie wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać  jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. 
Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 części.
Na posypanym mąką blacie rozwałkować każdą z części na prostokąt o wymiarach  około 38 x 23 cm. 
Przenieść na pergamin.
Po środku , wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować po połowie masy serowej.
Następnie na masie serowej rozłożyć masę porzeczkową.
Po obydwu stronach ponacinać paski o szerokości około 2.5cm .
Paski zakładać na przemian na siebie.
Końce plecionek skleić i lekko podwinąć. 
Przenieść na blachę , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 st.C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo.
Smacznego!



Nadzienie serowe:
500 g twarogu
2 jajka 
1 łyżka waniliowego budyniu w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego (18g) 
ok.: 4-5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.

Nadzienie porzeczkowe: 
2 szklanki porzeczek
pół szklanki wody 
3 łyżki cukru 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody

Porzeczki wsypać do garnka, dodać wodę i zagotować.
Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minut. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do porzeczek, wymieszać i jeszcze chwilę podgotować do zagęstnienia. Przestudzić.

15 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha porzeczkowa plecionka- myślę, że z jagódkami (wiesz takimi polskimi, z lasu) też by była fajna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie i pysznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ona wygląda!
    och, piękna.
    i na dodatek ser, jagody... coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie do zrobienia :) super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. taka drożdżówka już chodzi za mną jakiś czas, a Twoja wygląda bardzo zachęcająco. Chyba w końcu muszę ją zrobić :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie słodka i pięknie zwinięta :-0

    OdpowiedzUsuń
  9. Co się ze mną dzieje, że o 00:41 mam ochotę zjeść to co widzę na ekranie:))) Plecionka wygląda oblędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Madziu, a ja mam dla Ciebie pewne wyróżnienie. Szczegóły u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudnie wyglada!!!!!

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ją! Robiłam w tamtym roku ale smak pamiętam do dziś :) rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis już zapisałam, w weekend upiekę;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Chałka wyszła przepyszna!!!! na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu:) Następnym razem spróbuję tez z jagodami:) Pozdrawiam Magda
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/06/chaka-z-biaym-serem-i-czerwona-porzeczka.html

    OdpowiedzUsuń