Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 14 kwietnia 2011

Bułeczki z czosnkiem



Przepis zaczerpnięty z bloga Dorotus.
Bułeczki pyszne i szybko znikające.
W mojej wersji z dodatkiem koperku ,którego jestem wielką miłośniczką.
Zapraszam !

Składniki na 12 bułeczek:

400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli 
4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
260 g mleka
30 g roztopionego masła
1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka do smarowania

Nadzienie:
60 g miękkiego masła
czosnek posiekany( ilość wedle upodobań )
2 łyżeczki suszonej pietruszki ( lub świeżej )
u mnie dodatkowo koperek

Składniki dobrze ze sobą połączyć.

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i dobrze wyrobić ( ręcznie lub maszynowo)
Jeżeli używamy drożdży świeżych to należy najwpierw zrobić rozczyn.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Pozostawić je w misce i przykryć ściereczką.
Ciasto wyrasta około 1,5 h .

Po tym czasie ciasto podzielic na 12 części.
Z każdej uformować kulkę, którą następnie spłaszczyć i ulepić podłużną bułkę.
Układać złaczeniem do wysmarowanej wcześniej tłuszczem blachy.
Przykryć i pozostawić do ponownego wyrastania na 30 min.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem i naciąć ostrym nożem wzdłuż.
W nacięciu umieścić odrobinę nadzienia.
Można to zrobić za pomocą szprycy lub zwyczajnie łyżeczką.
Piec w temperaturze 180 st. C około 15 min.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wspaniałe Ci wyszły te bułeczki Magoldie!:)
    Cudownie wyglądają i wiem, jakie są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentują!
    z chęcią zabrałabym ze sobą taką bułeczkę na II śniadanie na uczelnię albo sobotni spacer :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wyszły - muszą być niezwykle aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na te bułeczki to ja już się od dawna czaję! A z koperkiem to muszą być jeszcze bardziej pyszne!...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. też kiedyś robiłam, pyszne są

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, te bułeczki to klasyka nad klasykami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne są to prawda, robiłam je już wiele razy i za każdym razem się nimi zachwycam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę zrobić te bułeczki. Chodzą one za mną ostatnio. Twoje wyglądają cudownie i niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. uuu, ależ zachęcająco wyglądają!Porywamy kilka! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale super przepis, wyglądają tak, że aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń