Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 20 marca 2011

Zakręcony chleb tostowy


W powietrzu czuć wiosnę chociaż jeszcze wczoraj padał śnieg :)
Zapach zbliżającej się aury wiosennej daje mi zastrzyk energii i ochotę do kuchennych eksperymentów!
Dzisiaj kolejny ... na dobry początek nowej pory roku...ulubionej!
Chleb inspirowany przepisem Hichotki z forum cincin.
Polecam!

Składniki:
1 i 1/2 łyżki suszonych drożdży (u mnie 20g świeżych)
120 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru pudru
75 dkg mąki pszennej
30 dkg mąki razowej
pół łyżki soli
2 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
8 dkg masła
3-4 łyżki melasy
1/4 szklanki siemienia lnianego

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżką cukru.
Odstawić na 5 minut. 
W tym czasie mieszamy 40 dag mąki pszennej z pozostałym cukrem i solą, dodajemy drożdże,rozpuszczone masło i ciepłe mleko. 
Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto dzielimy na dwie porcje.
Do pierwszej dodajemy resztę mąki pszennej i wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
W razie potrzeby dosypać mąki (ciasto nie może byc lejące się)
Kiedy będzie już elastyczne przekładamy do miski nasmarowanej olejem i odstawiamy na godzinę.


Do drugiej porcji ciasta dodajemy melasę , mąkę razową oraz siemię lniane.
Dalej postępujemy tak jak przy pierwszej części i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Natłuszczamy dwie foremki do ciasta o wymiarach mniej więcej 21cmx11cm.
Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy  na prostąkąt ok. 40x20 cm. Drugą porcję rozwałkowujemy w identyczny sposób jak pierwszą.
Nakładamy obie porcje na siebie ( tak aby pod spodem był jasny a na wierzchu ciemny).
Przed nałożeniem ciemnej części na jasną warto posmarować ciasto olejem.
Zwijamy w rulon i  przecinamy nożem na pół tak aby powstały dwa chlebki.
Ciasto przenosimy do foremek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 - 1,5h.
Pieczemy około 30 min w temp .220st C.
Przed krojeniem dobrze wystudzić.
Smacznego !

13 komentarzy:

  1. swietny pomysl z tymi kolorkami.Bardzo jestem ciekawa smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy ten pomysł na chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetny!A to drugie zdjęcie po prostu rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. To świetny pomysł, muszę go zrealizować, szczególnie, że przepis jest bardzo prosty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny :)
    Przepis zabieram.. tylko nie wiem, czy ja będę taka zdolna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny efekt udało Ci się osiągnąć! Można by pomyśleć, że to jakaś przednia rolada, a nie (nie)zwykły chleb. ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Magoldie śliczny!!
    Jakby nadziewany serkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ślicznie się prezentuje! Tosty z takiego chlebka to dopiero piękne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj tam dobrze ostudzić... jak wytrzymać może napisz :)
    przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń