Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 11 marca 2011

Sernik krakowski


Przepis ten wypróbowałam wielokrotnie od zeszłego roku.
Sernik jest tak smaczny,że do tej pory nie udało mi się go sfotografować gdyż znikał błyskawicznie!
Chętnie powracam do tego przepisu i polecam na wszelkie okazje!
Przy okazji apeluję do wszystkich aby poświęcić się i zmielić twaróg samemu.
Gotowe sery mielone najwięcej białego sera mają w nazwie - niestety.

Źródło - White Plate

Ciasto:
400 g mąki
4 żółtka
250 g masła
50 g drobnego cukru
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg białego twarogu przekręconego przez maszynkę (najlepiej dwukrotnie)
5 jajek - osobno białka i żółtka
230 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
100 ml śmietany kremówki
100 g masła
dodałam również 1 szk rodzynek

1 żółtko do posmarowania ciasta

Lukier
cukier puder i sok z cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. 
Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.

W tym czasie przygotować masę serową.
Masło utrzeć mikserem, dodając kolejno żółtka.
Następnie dodawać powoli cukier, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i ser.
Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową.
Można dodać rodzynki lub inne bakalie.

Wyjąć ciasto z lodówki.
2/3 ilości ciasta wylepić spód i boki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą  formy prostokątnej o wymiarach 30 x 40 cm. Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego pieca na 15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 180 st C.
Wyjąć formę z piekarnika, wylać na podpieczony spód masę serową.
Z pozostałego ciasta wałkować cienkie palcki i wykrajać z nich paseczki około 1.5cm szerokośći.
Ułożyć z nich kratkę na masie serowej.
Posmarować kratkę rozbełtanym żółtkiem.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec godzinę.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik w piekarniku.
Dzięki temu opadnie tylko minimalnie.
Kiedy sernik jest lekko ciepły, posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki. To prawda że mielony samemu jest lepszy ale ostatnio wyleczyłam sie z tego bo zajeło mi to mnóstwo czasu xD

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dziwię się, że znika błyskawicznie. wygląda wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały sernik. Złocisty, "sypki" w środku. OOo, zazdroszczę. Ale zaraz będę piec swój, czekoladowy... Zapraszam jutro na degustację.

    OdpowiedzUsuń
  4. nic dziwnego że szybko znikał bo jest pyszny!

    ps. tylko te rodzynki wydłubałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik krakowski jest taki nieprawdopodobnie klasyczny. Klasycznie pyszny.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sernik krakowski. Jest wspaniały :)) Ślicznie u Ciebie wygląda. Lubię z rodzynkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm, serniczek! Mmmm, piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny jest.
    i rzeczywiście o niebo lepszy z włąsnoręcznie zmielonego twarogu..

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie krakowski pojawia się na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja poproszę kawałeczek, ale bez rodzynek (;
    pyszniutko wygląda, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. z rodzynkami jest moim ulubionym sernikiem ever:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A mam takie pytanie: czy moge użyc serka kanapkowego z Lidla? Mieszkam w takim miejscu,że o polskim serze można tylko marzyc. Dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Możesz ale efekt będzie inny! ( co nie oznacza ,że będzie nie smaczny)
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  14. izomorfia3
    Na taką ilość upieczonych serników jakoś długo zbierałam się do tej klasyki...upiekłam z tego przepisu...z rodzynkami i skórką: pomarańczową i cytrynową...
    Pyszny!

    OdpowiedzUsuń