Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 8 marca 2011

Chlebek Pita


Sama nie wierzyłam , że mi się uda zrobić idealne chlebki z kieszonką.
Nie wiem w czym tkwi sekret tego przepisu?!
Jest banalnie prosty a chlebki są wręcz idealne .
Przepis Tatter , który gorąco polecam każdemu.
Zapraszam!

Składniki:
450 g białej mąki chlebowej
10g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
280g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z rozkruszonymi drożdżami.
Dodać sól, wodę i oliwę.
Po wymieszaniu , zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Zostawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
Ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować kulę.
Ułożyć złączeniem do góry na omączonej desce.
Przykryć i pozostawić do ponownego wyrastania na godzinę.
Następnie każdą kule rozwałkować na placek o grubości 5mm.
Obsypać mąką i pozostawić na 20min.
Piec na rozgraznym kamieniu, piekarnik nagrzać do 230st C.
Po około 4-6 min są gotowe.
Smacznego!
 









13 komentarzy:

  1. skoro gorąco polecasz to nie omieszkam wypróbować!
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły przecudne :) Już wiem co jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczo wyglądają, są idealne, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne! ale fajnie napuszone:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu, wspaniale wyrosły! są takie puchate ^_^

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie wyrosły! Przepiękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisałam sobie chlebki - i może wypróbuję już w weekend? Przymierzam się do nich w końcu od dawna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ piękne!
    Zrobiłaś je po prostu idealnie :)
    Pozdrawiam
    Chochelka Grubsza

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale Ci wyszły! Nigdy nie robiłam,ale chcę się na nie skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne chlebki pita :)) Wygladaja naprawde pieknie.

    OdpowiedzUsuń
  11. cudne! taki przypominające ufo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacja :) bardzo proste w zrobieniu i długo utrzymują świeżość.

    OdpowiedzUsuń