Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 18 marca 2011

Chleb pszenny na zakwasie - bardzo prosty !


Coś dla początkujących ...
Zachęcam do pieczenia domowego chleba.
Jeżeli ktoś ma mało wprawy w pieczeniu chleba ten przepis jest idealny.
Przepis autorstwa Liski z bloga White Plate.

Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego 


Łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Najlepiej zrobić to za pomocą miksera pamiętając , że do wyrabiania chleba potrzebujemy urządzenia o dużej mocy. 
Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia wyrabiamy ciasto ręcznie.
Zajmie nam to trochę więcej czasu.
Ciasto po wyrobienu jest dosyć gęste.
Przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówki (1kg).
Ja zawsze smaruję formę do chleba olejem i wysypuję otrębami.
Otręby można pominąć jeżeli się ich nie posiada ale warto natłuścić formę przed włożeniem do niej ciasta chlebowego.
Formę z ciastem odstawiamy na kolejną godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 st C i pieczemy w nim chleb około 40 min.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Wspaniały bochenek, chleby na zakwasie pieczone w domu, to najwspanialsza rzecz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny chleb, ma piękne wnetrze!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama byłabym nim zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń