Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 17 marca 2011

Buchty drożdżowe



Korzystając z przepisów Tatter naprawdę trudno się zawieść :)
Poniżej buchty jej autorstwa.
Po upieczeniu są tak miekkie i puchate , że nie można się przed nimi opanować.
Napewno jest więcej osób,które to potwierdzą :)
Po oryginał zapraszam tutaj a poniżej podaję przepis!

Składniki:
450g białej mąki chlebowej 
1 łyżeczka soli 
50 g drobnego cukru 
90 g masła
120 ml mleka
15 g świeżych drożdży
3 jajka
cukier puder do posypania

Formę wysmarować masłem(może być kwadratowa lub okrągła).
Mąkę z solą przesiac do miski.W środku zrobić dołek.
W garnuszku roztopić 50 g masła , zdjąć z ognia i wlać mleko.
Poczekać aż ostygnie i rozprowadzić w tym drożdże i cukier.
Mieszankę wlać do dołka  i zamieszać delikatnie z odrobiną mąki.
Zakryć szczelnie folią i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie dodać jajka i wyrobić wszystko z pozostałą mąką.
Ciasto powinno być luźne i sprężyste.
Miskę z ciastem odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części z których formować nieduże kule.
Każdą kulkę smarować rozpuszczonym masłem i układać złączeniem w dół w formie.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia  na około godzinę a następnie włożyć do rozgrzanego pieca 190 stC.
Przed włożeniem posmarować po wierzchu masłem.
Piec około 25 min.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Boskie! Matko jedyna ale mi ochoty na te buchty narobilas... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Są po prostu wspaniałe!
    Przepisy Tatter są świetne, uwielbiam i korzystam. Takie buchty z chęcią też upiekę.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Super Ci się udały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. już sama nazwa "buchty" jest cudownie domowa, puchata, ciepła i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam racuchy.. chętnie bym kawałeczek takiego pysznego racucha uszczknęła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, ciepła buchta z dżemem mmmmm ... rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń