Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 9 grudnia 2010

Rustykalna tarta z jabłkami



Wypróbowana przez wiele blogerek...banalna ale jakże pyszna!
Szybki i smaczny efekt!
W krótkim opisie tak przedstawię tartę.
Przepis Bajaderki z forum cincin.
Gorąco polecam :)


Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masła (125 g. - pokrojonego na kawałki)
3 łyżki lodowatej wody


Nadzienie:
4 duże jabłka - obrane, przekrojone na połówki,każda połówka pokrojona na 6 plasterków
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki
2 łyżki rozpuszczonego masła

1 jajko, lekko ubite do posmarowania
4 łyżki dżemu morelowego


Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i posiekać.
Dodać 2 łyżki wody, wymieszać aż ciasto zacznie formować się w całość.
Jeżeli ciasto ciągle jest suche, dodawać stopniowo pozostałą łyżkę wody.
Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i chłodzić w lodówce przez conajmniej godzinę.

Nadzienie: 

4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i wymieszać.
Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z łyżką mąki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek srednicy 32cm.
Przenieść na dużą płaską blachę.
Posypać ciasto (zostawiając czysty 5cm margines) mieszanką cukru i mąki.
Układać jabłka (ciągle zostawiając wolny 5cm margines), polać roztopionym masłem.
Zawinąć brzeg ciasta na jabłka, robiąc zakładki.
Posmarować brzeg rozbitym jajkiem, posypać grubym cukrem kryształem i piec w temp. 200C przez około 40-45 minut.
Dżem morelowy podgrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze gorące jabłka.
Zostawić tartę na blaszce aż wystygnie, delikatnie przenieść na duży talerz.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. tak teraz aż jabłkami mi zapachniało. i cynamonem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohh...niby banalna, ale od razu się człowiekowi cieplej na duszy robi. Uwielbiam takie desery pełne domowego ciepła...

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny raz potwierdza się, że prostota jest najlepsza :)

    udanego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że tylko jedno zdjęcie, obejrzałby bardziej dokładniej ten brzeg tarty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie jest cudowna; miałam ogromną przyjemność piec ją jakiś czas temu (całkiem dawno!) i pamiętam, że wszystkich zachwyciła. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. proste przepisy są czasami najlepsze! pysznie się prezentuje..

    OdpowiedzUsuń