Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

sobota, 27 listopada 2010

Miętówka


Nalewka miętowa poza tym, że świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory ma również swoje zalety lecznicze :)
Polecam szczególnie ten trunek. Ma niesamowity smak i do tego piękny intensywny kolor.
Oczywiście jak to bywa przy przyzrządzaniu domowych napitków, oprócz wymaganych skladników potrzeba też dużo cierpliowści :)
Domowe nalewki zyskują na smaku wraz z upływem czasu...

Przepis zasięgnięty ze strony www.nalewka.info.pl

Składniki:
12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty (ok.25 cm długości)
80 dag cukru
1 l spirytusu
1,5 l wody


Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów.
Wrzucić do słoja 5 litrowego i zalać spirytusem.
Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem.
Wodę zagotować z cukrem i chwilę podgotować,aż otrzymamy delikatny syrop.
Wystudzić, zimny syrop wlać do słoja i wymieszać.
Przecedzić nalewkę a następnie przefiltrować.
(Filtrację musiałam powtorzyć trzykrotnie do uzyskania przejrzystej barwy)
Rozlać do butelek.Odstawić na min. 2 tygodnie.





19 komentarzy:

  1. Alez kolor boski! Świetna jest ta nalewka!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor zniewala. tylko gdzie ja świeżą miętę teraz dostanę..

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki kolor... obłędny, zniewalający...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor rewelacyjny...mietowka...mniam mnaim.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ma sliczny kolorek:) chetnie bym sprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje dziewczyny za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zielono mi.... tak ma byc.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wolno dlugo macerowac miety, bo kolor bedzie brazowy. Lepiej wiecej miety i moczyc krocej. Od lat robie mietowke.

    OdpowiedzUsuń
  9. co za kolor! Muszę, muszę spróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  10. A czego Pani używa do filtrowania??

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam swoją sprawdzoną metodę.
    wpierw przelewam nalewkę przez gazę złożoną cztery razy a następnie wkładam do lejka odrobinę waty ale nie za dużo ,żeby nie zatkało lejka i filtruje przez watę.
    nalezy zmieniac watę za każdym nalanie nalewki do lejka.
    Pozdarwiam

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mozna uzyc czystej wodki? zamiast spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
  13. Można do czystej wódki dodać cukru pudru lub stewii . Następnie wrzucić listki mięty . można też w podobny sposób sporządzić diabelską nalewkę z ze strączków piripiri . nie więcej jak 2 strączki na litr.

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobnie jak z miętówką można zrobić nalewkę z pokrzywy.

    OdpowiedzUsuń