Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 24 marca 2010

Wiosenny chleb żytni z zaparką czyli WP po godzinach


Wiosna , wiosna , wiosna ach to Ty !
Tak śpiewał Marek Grechuta i tak też śpiewam ja :)
Może nie każdy ma widok prawdziwie budzącej się do życia przyrody ale przynajmniej w duszy jest uczucie zb
liżających się przemian.
Cóż, wiosny na Florydzie tak naprawdę nie ma :)

Czasami dla odmiany jest tu poprostu bardzo zimno.
Drzewa a raczej palmy są ciągle zielone a wokół jest wiele kolorowych kwiatów.
Na farmach przez okrągły rok znaleźć można szeroki wybór owoców i warzyw.
Czas w takim klimacie ucieka bardzo szybko!
Tęsknię za życiem w rytmie czterech pór roku...
Skoro jest to czas wi
elu przemian , wybrałam właśnie ten okres na powrót do kraju :)
Chyba też dlatego ta wiosna, choć daleko jej do polskiej jest dla mnie bardzo ważna.

Skoro wiosna to również i wiosenne porządki czyli kolejne zadanie z Weekendowej piekarni po godzinach.
Moje chleby choć ciągle niedoskonałe przynoszą mi tyle radości.
Kto by pomyślał, że t
ak niewiele potrzeba do szczęścia :)





100% chleb żytni z zaparką:

Zaparka

240g gorącej wody
60g żytniej maki razowej

Zaczyn zakwasowy

30g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)

85g wody
85g mąki żytniej razowej

Ciasto właściwe

200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (100% hydracji)
100g wody temp.20C
300g zaparki

300g białej mąki żytniej (720) lub sitkowej
8g soli



1.Przygotować zaparkę zalewając żytnią mąkę razową gorąca woda (temp.90C),
dokładnie wymieszać, pozbywając się większych grudek.
Zostawić pod przykryciem na 14 godzin

2.Wymieszać składniki zaczynu, przykryć i zostawić w temp 21C na 14 godzin.

3.Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, wyrabiając na mokrym lub lekko naoliwionym blacie przez 5 minut.
Ciasto ostawić w misce na 1 godzinę w 28C.
Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przełożyć do naoliwionej chlebowej rynienki (2 funtowej).
Zostawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin w temp pokojowej (ma urosnąć do brzegów foremki).

4.Piec w piecu rozgrzanym do 260C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze 40 minut.
Przed wsunięciem chleba do pieca można wierzch posmarować odrobiną pozostawionej zaparki.
Po wyjęciu z pieca chleb całkowicie wystudzić, następnie zawinąć w lekko naoliwiony papier do pieczenia.
Kroić chleb dopiero dnia następnego.



9 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie! w sam raz na pyszne śniadanie, które jeszcze przede mną dzisiaj :)

    życzę słonecznego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki chleb.. cudowny nie tylko na wiosnę, ale na każdą porę roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam wszystkie chleby na zakwasie, będę musiała wreście się zmobilizować i nauczyć się go robić , Twój chlebek wygląda pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. e wygląda bardzo doskonale , bardzo ładny ma miąższ

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie idealny:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek piękny i faktycznie każdy jeden wypiek sprawia tyle radości ;)
    A wiosna w pełni ach zazdroszczę ci tego "powrotu" ..rozmarzyłam się ...

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny chlebuś!!! a ja jeszcze żadnego nie mam na koncie;/ muszę to zmienić;) a wiosnę kocham! wszystko budzi do życia:))

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja bym chciała u Ciebie zamieszkać :)
    Mam dosyć deszczu :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuje slicznie Wam wszystkim za komentarze :)
    i uwierzcie ...slonce moze sie znudzic ;)

    OdpowiedzUsuń