Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 7 lutego 2010

Weekendowa Cukiernia #9 ..."Maids of Honour"

(Data pierwszej publikacji 25 lipca 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)


Przepis na "Maids of Honour" był już w moich planach.
Kiedy pojawił się w propozycjach Kasi do Weekendowej Cukierni wiedziałam , że nadszedł odpowiedni moment :)
Nie wiem czy są to ciasteczka czy babeczki ale ...jedno jest pewne "produkują" się szybciutko a
smakują wykwintnie i rozkosznie-bynajmniej dla mnie :)
Można zaliczyć je do awaryjnych wypieków kiedy "goście już idą" i nie mamy nic na poczęstunek.
Trzeba tylko mieć w zapasie gotowe ciasto francuskie.
Panie i Panowie oto jest "Maids of Honour":
















250 g curd cheese
75 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżka brandy
2 łyżki cukru pudru
25 g mielonych migdałów
szczypta gałki muszkatołowej(zamieniłam na cynamon)
250 g gotowego ciasta francuskiego





Formę do muffinek natłuścić porządnie i wgłębienia wykleić ciastem francuskim.
Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą i łyżką wyłożyć do przygotowanych wgłębień.
Piec 15 - 20 min w temp. 220°C aż będą złotobrązowe, a nadzienie ścięte.Smacznego!

Kasiu bardzo Ci dziekuję za wspaniałe propozycje do Weekendowej Cukierni :)


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz