Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 5 lutego 2010

Wafelki

(Data pierwszej publikacji 31 maja 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Dla większości z nas wafelki kojarzą się...oczywiście z dzieciństwem :)
Proste i szybkie w sporządzeniu, znikają w mgnieniu oka ...

1 margaryna
1/2 szk. wody
1 szk. cukru
2 łyżki kakao
3/4 szk. mleka w proszku
bakalie ( niekoniecznie)
aromat waniliowy lub rumowy
1 p. wafli

Margarynę rozpuścić z wodą, zagotować, dodać cukier i kakao.
Kiedy wszystko przestygnie dodać mleko , bakalie i aromat.
Masą przekładać wafla , zawinąć w papier lub folię , obciążyć deseczką i odstawić w zimne miejsce na kilka godzin!
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz