Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 7 lutego 2010

Truskawkowa Chatka


(Data pierwszej publikacji 23 czerwca 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Napewno znacie ciasto o wdzięcznej nazwie Domek Baby Jagi albo Chatka Puchatka.

Ja powracam do niego bardzo często... takie wspomnienie dzieciństwa :)
Ostatnio dokonałam małej zmiany w przepisie dostosowując się do sezonu owocowego!
Tak powstała Truskawkowa Chatka!
















1 margaryna (25dag)
60 dag sera białego trzykrotnie mielonego( ja używam philadelphi)
1 szk. cukru pudru
Kilka kropli barwnika spożywczego (czerwonego)
aromat waniliowy
6 p.herbatników
Kilka swieżych truskawek lub innych owoców sezonowych
polewa czekoladowa


Margarynę i cukier puder ukręcić ,dodać serek i aromat. Odłożyć 3/4 masy białej a do reszty dodać barwnik.
Na pasku folii aluminiowej rozłożyć trzy rzędy herbatników (jeden przy drugim) po około 11 szt. w rzędzie.
Na tym rozsmarować masę czerwoną.
Na masę ułożyć resztę herbatników w ten sam sposób jak poprzednie.
Na tym rozsmarować masę białą.
Na środku ułożyć truskawki i następnie składać boki do środka na kształt domku. Zawinąć folię aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godz.
Po wyjęciu polać polewą i dowolnie udekorować!

Obiecuję, że następnym razem jak bedę robić Chatkę zrobię kilka fotek z instrukcją skałdania - dla tych , którzy
tego ciasta nie znają :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz