Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 10 lutego 2010

Sernik z wiśniami

(Data pierwszej publikacji 8 listopada 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Przepis na ten sernik zasięgnełam z kolorowej gazety - niestety nie wiem jakiej bo pochodzi z kolekcji

"moich wycinanch z gazet przepisów" Baaaardzo dawno temu stworzyłam taki własny zbiór z którego często korzystam.
Muszę przyznać, że jest to najsmaczniejszy sernik jaki udało mi się do tej pory zrobić.


1 1/3 szk. mąki
1 1/3 szk cukru
2 cukry waniliowe
25 dag masła
4 jajka
50 dag zmielonego sera białego
1/2 szk. śmietany kremówki
skórka otarta z cytryny
torebka budyniu waniliowego
słoik wiśni w kompocie
odrobina aromatu pomarańczowego




Z mąki , połowy cukru , 1 cukru waniliowego ,3/4 porcji masła oraz żółtka wyrobić ciasto. Wylepić nim wysmarowaną wcześniej i wysypaną bułką tartą tortownicę. Wyłożyć na to odsączone z kompotu wiśnie.

Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym.Ucierając wbić 2 jajka i 2 żółtka.Dodać ser, śmietanę,skórkę cytrynową,budyń w proszku i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielnie ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową.Rozsmarować to na wiśniach i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 175st. Po upieczeniu polać lukrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz