Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

piątek, 12 lutego 2010

Sernik Tiramisu


Jakiś czas temu na blogu Asi - Moje Słodkie Impresje pojawił się ten niesamowity serniczek.
Przepis bardzo przypadł mi do gustu i musiałam ...no musiałam go sprobować. Jest rewelacyjny.
Delikatny i piankowy. Smakuje nawet w zimowe wieczorki.Do tego łatwy w przygotowaniu ;)

Skladniki:
750 g serka homogenizowanego (3% tłuszczu)
200 g śmietanki 30%
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie esencja migdałowa)
1,5 szklanki mocnej kawy
2 paczki biszkoptów
Serek utrzeć z cukrem pudrem.
Zelatynę namoczyć w 1/3 szk wody, gdy napęcznieje rozpuścić w mikrofalówce lub na małym ogniu w garnuszku.
Ostudzić.
Do masy serowej dodać ubitą na sztywno śmietankę,likier i ostudzoną żelatynę.
Okrągłą formę o śr. 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno foremki wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów moczonych w kawie. Na biszkopty rozsmarować część masy serowej i powtarzać tak aż do wyczerpania składników.Na wierzchu ma być cienka warstwa masy serowej.Wyjdą trzy warstwy masy serowej i trzy biszkoptów.Wierzch posypać obficie kakao. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

1 komentarz: