Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 7 lutego 2010

Sernik gazetowy z polewą jagodową


(data piewrszej publikacji 2 lipca 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Sernik gazetowy ponieważ forma, w której jest pieczony owinięta jest mokrymi paskami gazety.
Przepis pochodzi z forum cincin a podała go Joanna. Ciasto jest niesamowicie puszyste i delikatne a dzięki wilgotnym paskom wokół formy brzegi nie są wypieczone i suche. Jedyną wadą tego przepisu jest to , że w trakcie pieczenia czuć zapach gazety a nie ciasta...:) Poza tym pychaaa....
Dodatkowo zrobiłam polewę jagodową














Kruchy spód:
150 g mąki ( niepełna szklanka)
5 łyżek cukru pudru
100 g zimnego masła
2 żółtka
(ja dodałam rownież łyżeczkę proszku do pieczenia)

Masa serowa:
750 g tłustego twarogu (9 % tłuszczu ) - uzylam sera ricotta
250 g sera śmietankowego (na przykład mascarpone)
1 szklanka cukru
6 jaj
5 płaskich łyżek mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mleka (160 ml)
50 g roztopionego masła
cukier -puder do posypania

Oprócz tego:
2 kartki z gazety typu Wyborcza

Według mojego gustu sernik był trochę słodki więc ostrożnie z cukrem - można zredukować!

Polewa jagodowa:
1 szk. jagód
galaretka o smaku "owoce leśne" lub inna



Wykonanie:
Składniki ciasta posiekać, zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm
Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podpieczony spód przestudzić.
Przygotować gazety: kartkę złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. To samo zrobić z drugą kartką. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą . Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru. Żółtka ubić z resztą cukru, dodać ser, twaróg, mleko, roztopione masło i mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Zwiększy to puszystość ciasta. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wyłożyć na podpieczony spód.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć.Piekarnik wystudzić do 160 stopni. Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.

Do ciasta można dodać wanilię i 2 białka, które zostały z pieczenia kruchego spodu.

Na polewę, rozgotować jagody w minimalnej ilości wody (około 3/4 szk), dodać sypką galaretkę. Wymieszać aż się rozpuści , wystudzić i zastygającą wylać na sernik. Ciasto schłodzić w lodówce!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny sposób z tą gazetą, bo mi zawsze ciemnieją boki w serniku. Twój sernik z jagodami wygląda rewelacyjnie i mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki!
    Przyznam , ze chociaz jest to bardziej pracochlonny sposob to rzeczywiscie sernik jest zupelnie inny po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń