Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 10 lutego 2010

Reniferki

Reniferki piekłam w zeszłym roku i już miały okazję się prezentować na stronie Moje Ciasto gdzie zaczynałam moje kulinarne prezentacje. Skoro zbliżają się święta Bożego Narodzenia ,dodaję je rownież na bloga :)


22,5 dag masła
1 szk. cukru
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
aromat waniliowy
1/2 kg. mąki
3 łyżki kakao
ponadto:
precle
kolorowe pastylki
czekoladowe łezki

Masło ucieramy mikserem przez kilka minut,następnie dodajemy cukier, sodę i sól i dalej ucieramy aż do połączenia się składników.
Jajka rozbijamy w oddzielnym naczyniu z aromatem waniliowym. Dodajemy do masy , rozcieramy i dodajemy mąkę z kakao.
Masa powinna być bardzo miękka.
Masę wykładamy na wysypaną mąką deseczkę i wałkujemy na grubość 1/2cm.Wstawiamy do zamrażalnika na okolo 45 min.
Po wyjęciu kroimy w kwadraty a następnie trójkaty i układamy na wysmarowanej blaszce. Precle przyklejamy pod spód trójkata jako rogi renifera, czekoladowe łezki jako oczy i kolorowe pastylki w miejsce nosa. Piec około 10-15 min w nagrzanym do 175 st piekarniku.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz