Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 9 lutego 2010

Placek Czeski

(Data pierwszej publikacji 25 pazdziernika 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Wraz z nastaniem chłodniejszych i dłuższych wieczorów częściej mam ochotę na wypieki z kremem, orzechami, miodem itp. czyli na wypieki (niestety) bardziej kaloryczne :) Moja dzisiejsza propozycja jesienno-zimowa to miodowy placek czeski. Przepis pochodzi ze strony "kuchnia z mojego notatnika".Ciasto ma bardzo ważną zaletę - może długo leżeć w lodówce a w zasadzie z każdym dniem jest coraz smaczniejsze !


Ciasto:
500 g mąki
150 g cukru
2 jaja
1 żółtko
150 g miękkiego masla
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka miodu płynnego
2 płaskie łyżeczki sody

Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem , podzelić na 3 części. Każdą rozwałkować na blaszkę o wymiarach mniej więcej 20x30 i osobno upiec 3 placki w temperaturze 175 st. ( na jasnozłoty kolor)
Pamiętajmy o wysmarowaniu blaszki tłuszczem i wysypaniu bułką tartą :)

Po upieczeniu wystudzić!

Krem:
250 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
125 g masla
60 g cukru pudru

Ponadto :
słoik powideł sliwkowych
polewa czekoladowa i orzechy do dekoracji

Kaszę mannę ugotować na mleku i wystudzić. W tym czasie utrzeć masło z cukrem i porcjami dodawać zimną kaszę mannę. Dokładnie utrzeć . Można dodać kilka kropel aromatu cytrynowego lub soku z cytryny.
Placki przełożyć powidłami i kremem , polać polewą i posypać orzechami. Zawinąć w plastikowy woreczek i odstawić w chłodne miejsce na conajmniej 24-36 godz!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz