Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

czwartek, 11 lutego 2010

Piernik Miodowy


Piernik gościł u mnie na święta a znalazłam go w ostatniej chwili na forum cincin. Nutinka napisała o nim :"Pyszny aromatyczny piernik. Zachowuje świeżość co najmniej przez tydzień" Potwierdzam i dodaję również: bardzo łatwy i szybki w wykonaniu i do tego rozpływa się w ustach. Najlepszy 3 dnia!
2 jaja
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki płynnego miodu
2/3 szklanki mocnej kawy (może być Inka - czubata łyżeczka)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno miód, gorącą kawę, olej.
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników, dodać do płynnej masy. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Piec w formie keksowej wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temperaturze 190°C około 50 minut.(ja piekłam w 170st) Podane proporcje wystarczają na jedną dużą albo dwie małe keksówki.Po upieczeniu polałam lukrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz