Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 9 lutego 2010

Kruchy sernik z duszonymi jabłkami czyli weekendowa cukiernia #14



(Data pierwszej publikacji 11 pazdziernika 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Więc mamy już 14 edycję Weekendowej Cukierni a w niej nasza gospodyni Olcik zaproponowała nam wspólne pieczenie sernika i rogalików.
Ja wybrałam sernik. Muszę przyznać, że dla mnie najciekawszy smak miały jabłka.
Mieszanka jabłek, miodu, cytryny i cynamonu.Bardzo interesujące i smaczne połączenie :) No a w dodatku z serem hmmm...poezja!


Ciasto kruche:

200 g mąki
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
50 g cukru
1 jajko
100g zimnego masła
100 g migdałów w płatkach

Masa serowa:

500 g twarogu mielonego
125 g cukru
50 g mąki ziemniacznej
4 jajka
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
200 ml śmietany kremówki

Ponadto:

5 winnych jabłek
4 łyżki miodu
sok 1/2 cytryny
1 łyżeczka cynamonu







Przygotowanie ciasta kruchego:
Mąkę,kakao,sól i cukier wymieszać w misce. Dodać jajko i pokrojone w kawałeczki masło. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę (również brzegi) wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną migdałami w płatkach.

Przygotowanie sera:
Wszystkie składniki oprócz kremówki utrzeć na gładką masę. Smietanę ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie wymieszać z masą serową.Wylać to do formy z ciastem. Wygładzić wierzch i piec około 60 min w temp.180 st.

W tym czasie obrać jabłka,wykroić z nich gniazda nasienne,miąższ pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód,dodać jabłka ,całość podlać sokiem z cytryny i dusić ok. 3 minuty. Jabłka posypać cynamonem i rozłożyć równomiernie na cieście.Odczekać, aż ciasto całowicie wystygnie. Chłodzić w lodówce. Smacznego!

ps.moja malutka uwaga...zmieniłabym spód do tego ciasta :)




2 komentarze:

  1. A na jaki jeśli można zapytać? Bo chętnie zrobiłabym to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm... na przyklad taki jak tu...http://mojeciasto.pl/ciasto,3641,sernik_marmurkowy.html
    Wiesz, chodzi o to, ze kruchy spod jak powyzej byl troche gorzki i twardy i w zasadzie mozna go zastapic kazdym wyprobowanym ciastem kruchym :)

    OdpowiedzUsuń