Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 7 lutego 2010

Delikatne ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowym i jagodami

(Data pierwszej publikacji 5 lipca 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Postanowiłam po raz kolejny dołączyć do wspaniałej akcji jaką jest Weekendowa Cukiernia!
Tym razem gospodyni - Mafilka zaproponowała delikatne ciasto z jagodami i kremem jogurtowym.
Brzmiało pysznie a teraz wiem , że również smakuje rewelacyjnie.
Biszkopt upiekłam w tortownicy więc zmniejszyłam też ilosć składników masy do 3/4.
Oto moja wersja:




Biszkopt:

3 jajka
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyzeczka rumu - opcjonalnie
2/3 szklanki przesianej mąki tortowej
3 białka
szczypta soli


Krem jogurtowy:

500 ml kremówki min 30%, a najlepiej jeszcze więcej procent
400 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
450 g jagód (u mnie borówka amerykańska)
2 łyżki żelatyny
(jak już wspomniałam wcześniej masy zrobiłam mniej a mianowicie dałam 300 ml kremówki i 250 ml jogurtu i 1 łyżka żelatyny,
reszta bez zmian.)







Wykonanie biszkoptu:

Formę do pieczenia ( ja użyłam tortownicy) wyłożyć na spodzie papierem, a boki wysmarować masłem i obsypać mąką.

W misce ubijać jaja z żółtkami i cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i niemal biała. Delikatnie wmieszać rum i mąkę. Ubić białka na sztywno i również delikatnie połączyć z powstałą masą.

Całość przełożyć do formy i wyrównać.

Piec w nagrzanym do 220 stopni C. piekarniku do momentu, aż ciasto będzie złote i będzie ładnie sprężynowało pod dotykiem (ok 25-30min). Studzić w formie.

Przekroić na 3 równe blaty.


Wykonanie masy:

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (nie gotować!). Jagody zasypać cukrem. Ubić śmietanę, dodawać powoli jogurt i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki i gdy zacznie tężeć delikatnie wmieszać w krem jagody. Mają być całe, więc baaaardzo delikatnie!

Na 1 blat rozsmarować 1/3 kremu i czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Dekoracja dowolna. Zjadać najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

Dodatkowo nasączyłam biszkopt ponczem tortowym.

Bardzo polecam! Smacznego!






3 komentarze:

  1. Boskie ! Rozpływa się w ustach, na pewno zagości na stałe w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis na biszkopt beznadziejny... wszystko musiałam zmienić! ale reszta może być ;)

    OdpowiedzUsuń