Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

niedziela, 7 lutego 2010

Ciasto truskawkowo- bananowe na zimno

(Data pierwszej publikacji 30 czerwca 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)
Biszkopt:
4 jajka
12 dkg mąki
8 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa owocowa:
3 banany
1 szk. truskawek
25 dag serka śmietankowego
1 szk. jogurtu
1/2 kostki masła (12.5 dag)
1/2 szk cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

galaretka truskawkowa na wierzch







Ubijamy białka , dodajemy cukier następnie żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy biszkopt ok 30-40 min w 175 stopni C.
Po upieczeniu czekamy aż zupełnie wystygnie i przekrajamy na pół.



Masa owocowa:

Masło ucieramy z cukrem i kolejno dodajemy ser, jogurt i rozgniecone(albo zmiksowane) owoce. Masę dokładnie utrzeć i na samym końcu dodać żelatynę, uprzednio namoczoną w niewielkiej ilości wody i rozpuszczoną.
Pierwszą część biszkoptu wykładamy do tortownicy i wylewamy na to 3/4 masy , przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Następnie wylewamy resztę masy i wkładamy na godzinę do lodówki, po czym zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy ponownie do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego!


Ps. niestety zdjęcia przekroju nie ma - ciasto z okazji imienin Piotra-brata....nie wypadało kroić :) ale było pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz