Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

wtorek, 9 lutego 2010

Ciastka Różyczki



(Data pierwszej publikacji 20 wrzesnia 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Różyczki wypatrzone oczywiście w skarbnicy kulinarnej czyli na WZ.
Są bardzo smaczne co potwierdził nawet zupełnie "nie ciastowy"(czyt.100% mięsożerny) mężczyzna.
W smaku bardzo kruche i piaskowe, najlepsze są z dodatkiem marmolady i posypane cukrem pudrem :)
Za wspaniały przepis dziekuję mani23 z Wielkiego Zarcia!




Ciasto kruche:
40 dkg mąki tortowej
30 dkg masła
5 żółtek
10 dkg puder
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Dodatkowo:
marmolada
bialko do smarowania


Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy na grubość 3-4mm (nie może być za cienkie) i kieliszkiem do wódki wykrajamy kółka.



Na wykonanie dwóch różyczek potrzeba 5 kółek.Kółka układamy tak aby jedno zachodziło brzegiem na drugie -
łączenia smarujemy białkiem.




Jeżeli różyczki mają być z marmoladą to również kładziemy na środek paseczek marmolady.





Zwijamy w rulonik...





...i przekrajamy po środku ...tak powstają dwie różyczki :)




Wszystkie kwiatki układamy na blaszce i pieczemy w (koniecznie)nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 20 min.


Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem :)
Smacznego!


Ps. tutaj można zobaczyć jak piekny "pieczony" bukiet z róż można z tego stworzyć :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz