Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

środa, 10 lutego 2010

Angelica czyli drożdżowa korona sióstr Simili


(Data pierwszej publikacji 16 grudnia 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)

Uzupełniania zaległości ciąg dalszy :) gdyż w kolejce są już nowe przepisy.
Coż Wam mogę napisać o tym smakołyku ?! Już sama nazwa wskazuje na to, że to nie byle jaka drożdżowka.
Trochę trzeba przy niej się napracować ale smak wynagrodzi wszelkie trudy.
...i cos jeszcze ...z całej porcji wychodzi ogromna korona :D
Przepis Linn z forum CinCin :)

Zaczyn:
135 g mąki wysokoglutenowej
13 g swieżych drożdży(dałam trochę więcej)
75 g wody
Ciasto:
400 g mąki wysokoglutenowej
75 g cukru
120 g letniego mleka
3 żółtka
1/2 łyżeczki soli
120 g miękkiego masła
Nadzienie:
3 duże jabłka
trochę masła
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
100ml słodkiego wina
garść rodzynek namoczonych wczesniej w wodzie
Wszystkie składniki zaczynu zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Do miski wsypać mąkę, wlać letnie mleko, zółtka, cukier i wyrabiać ciasto.Dodać sól i masło.Dobrze wyrobić do połączenia się z ciastem.Można też dodać cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu.Na końcu dodać wyrośnięty zaczyn.Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie oddzielać się od ścianek naczynia.Zostawić wyrobione ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
Jabłka pokroić na kawałki i wrzucić do garnka ze stopionym masłem.Dodać cukier, poddusić.
Kiedy jabłka zaczną ciemnieć, dodać cynamon,rodzynki i wino.Zwiększyć ogien tak, aby wino wyparowało.
Dusić przez kilka minut i odstawić do wystudzenia.
Teraz wracamy do ciasta :)
Przełożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozwałkować na cienki placek.Posmarować przygotowanymi wcześniej jabłkami.Ciasto zwinąć w długi rulon , który następnie należy naciąć podwójnie wzdłuż jak do warkocza.Zaplatamy i zawiajmy w okrąg na blaszce. Jeżeli robimy jeden warkocz z całego ciasta należy użyć blaszki z wyposażenia piekarnika gdyż korona wychodzi bardzo duża.Można ewentualnie upiec dwie mniejsze korony. Po upieczeniu polać lukrem. Smacznego!

1 komentarz: