Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,

Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,

Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży

Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta...

L.Staff

poniedziałek, 8 lutego 2010

Aebleskiver



(Data pierwszej publikacji 26 lipca 2009 - post przeniesiony z www.kopalniasmakow.blox.pl)


Aebleskiver to niemała gwiazda w Danii - skąd pochodzi.
Również amerykanie upodobali sobie te cudeńka nazywając je " puff pancakes".
Nie może też zabraknąć ich w kuchni azjatyckiej gdzie mają nazwę "takoyaki".
Oczywiście w każdym zakątku świata pojawiają się różne przepisy na Aebleskiver.
Duńska wersja przypomina mi trochę polskie placki na sodzie do których ja dodaję jabłka w kawałkach.
Taki też przepis podaję poniżej.







2 jajka
2 szk. kwaśnego mleka
2 szk. mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
1/4 szk. miękkiego masła
olej do natłuszczania formy





Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz białek. Na koniec ubić białka na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Formę na aebleskiver nagrzać. Każdy otwór natłuścić pędzelkiem i wlewać masę do 3/4 formy.Smażyć według tej instrukcji.
Ja w trakcie smażenia wkładam do środka kawałek jabłka. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane dżemem.
I co Wy na to??? Za zapoznanie z Aebleskiver dziekuję Eli z forum cincin :)

Tutaj film z dokładną instrukcją :) Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Piękne! Gdzie można kupić taką formę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak narazie to tylko w zagranicznych sklepach...szukaj na ebay !

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak właśnie myślałam, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zostaw mi swoj kontakt na maila to byc moze bede w stanie Tobie pomoc wkrotce w zakupie takiej patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Patelnia pojawiła się w aledobre.pl: http://www.aledobre.pl/12449,Patelnia_z_kutego_aluminium_Ebelskiver_Nordic_Ware.html

    OdpowiedzUsuń